ATG:s autoavstängning får kritik

Betting Utan Svensk Licens » Sportsbetting » ATG:s autoavstängning får kritik
ATG:s autoavstängning får kritik

ATG är en förkortning av Aktiebolaget Trav och galopp och bedriver verksamhet inom dessa områden på svensk mark. Det är marknadens största för bland annat trav och kanske har du tidigare spelat på hästar som till exempel V75. Intäkterna går då till ATG. 

Precis som andra spelbolag på den svenska marknaden kontrolleras även deras tjänster av Spelinspektionen och de måste uppfylla gällande kriterier precis som alla andra spelbolag. För att göra det säkrare för dig att använda ATG har de utvecklat en autoavstängning. Efter granskning från Spelinspektionen riktades det dock stor kritik på denna tjänst från ATG och påföljder har gjorts.

Spelinspektionen publicerar sin rapport

När Spelinpektionen kontroller ett spelbolag på svensk mark eller betting utan svensk licens så skrivs det alltid en rapport som publiceras. När ATG inspekterades så publicerades en rapport som såg allt annat än positiv ut. Spelinspektionen publicerade rapporten den 25 augusti 2022 och denna visade att framför allt ATG:s autoavstängning brister på flera punkter. Anledningen till att sanktioner skapades var bland annat att användare under en tid inte stängdes ute från att spela från deras mobilapplikation.

Sedan kraven på spellicens infördes 2019 har ATG fått hela 12 anmärkningar från Spelinspektionen. Dessa anmärkningar har rört allting från olagliga erbjudanden på sina kanaler, erbjudande av spel från oregistrerade ombud och nu även om deras autoavstängning. För den senaste anmärkningen tilldelades ATG stora sanktioner och får därmed böta en summa på 2 miljoner svenska kronor. 

Brister inom säkert spelande är någonting som Spelinspektionen ser väldigt allvarligt på, varav är en anledning till att ATG får böta denna ganska markanta summa. En annan orsak är att ATG då även tidigare har fått stor kritik på flera av sina funktioner och granskas därmed också mer frekvent av Spelinspektionen.

Så lyder motiveringen från Spelinspektionen

ATG:s självavstängningsfunktion är en viktig del för att kunna motverka osunt spelande. Men under perioden 13-28 januari fungerande inte denna del för alla användare. Detta rörde spelare som loggade in med BankID på ATG:s mobilversion under denna perioden och gjorde det helt enkelt möjligt för dessa användare att spela utan några begränsningar. 

Efter att ATG och Spelinspektionen granskade detta närmare tror man att det rör sig om cirka 100 konton som påverkades av detta tillfälliga fel. Även fast nu problemet har åtgärdats och det inte har förekommit några ytterligare fel med just denna funktionen menar Spelinspektionen att säkerheten för användare brast under denna tidsperioden. Även fast ATG påpekar att felet nu är åtgärdat så står Spelinspektionen fast vid sina sanktioner mot spelbolaget.

En del av nya spellagen slår hårt mot säkerhetsfunktioner

Oavsett om du spelar på hästar hos ATG eller spelar på ett casino online måste de ansöka om en svensk spellicens. Dessutom måste de uppfylla kraven som Spelinspektionen ställer och en viktig punkt är just vad spelbolaget gör för att förhindra osäkert spelande och att de också har funktioner för att minska risken för osunt spelande av sina användare. 

ATG har gjort sitt för att uppfylla dessa kraven men mer behöver också göras i framtiden för att spelbolaget ska kunna undvika att få ytterligare tilldelade sanktioner och anmärkningar på sig. Fler anmärkningar kan också i värsta fall leda till att ATG förlorar sin spellicens och kan därmed inte längre erbjuda sina spel på den svenska spelmarknaden. Så vi får hoppas att ATG skärper till sig eftersom de idag är det största spelbolaget för till exempel betting på trav. 

Senaste artiklar