Betta på trav

Betta på trav

Trav- och galoppsporten i Sverige är väldigt populär och har ett stort intresse hos svenskar som gillar att betta. Spelbolaget ATG räknas idag som den största svenska aktören som sysslar med just trav- och galoppsport. För många är det också tradition att betta på till exempel V75 i mellandagarna då hästarna springer på Solvalla travbana. Men hur kan man köpa betting utan svensk licens på trav med bättre förutsättningar och finns det några särskilda verktyg som man kan använda?

Vad menas med trav?

Trav är i grund och botten en väldigt folklig sport och liknar hästkapplöpning på många sätt. En sport som är väldigt stor i till exempel Storbritannien. Men i ett travlopp kopplas istället hästen ihop med en sulky som kusken sitter i. Varför just travsporten har blivit så ofantligt populär är helt enkelt att det av många räknas som mer än en sport. Det är en livsstil som kräver väldigt mycket engagemang och kunskap.

Hur stort är betting på trav i Sverige?

Sverige räknas idag som en av världens största länder inom travsporten. Två andra länder som också toppar denna lista är USA och Frankrike. 

När travsporten väl kom till Sverige var det i början främst en typ av underhållning som man kunde gå och kolla på. Men kort därefter öppnades det också upp möjligheter för besökare att betta på hur resultatet skulle sluta. Någonting som i sin tur också fick intresset för trav- och galoppsporten på svensk mark att växa i raketfart. Det är idag många från våra grannländer som besöker Sverige för att delta eller kolla på ett travlopp.

Vilka hästar kan tävla?

Det finns lite olika krav för vilka hästar som kan delta i trav- och galopptävlingar. I Sverige kan man tävla med både varm- och kallblodiga raser. Däremot är det cirka 90% av alla hästar som deltar som är varmblodiga eftersom de helt enkelt lämpar sig bättre för denna typ av sport. Kallblod har nämligen en grövre kropp och detta kan ge nackdelar när man tävlar i trav eller galopp eftersom det är svårare att komma upp i samma hastigheter. Däremot är det också en hel del kallblodiga hästar som det har gått väldigt bra för i olika lopp som anordnas. Men majoriteten är trots allt varmblodiga.

Travsporten är också uppdelad på flera olika nivåer, vilket är viktigt att du har koll på om du vill betta på hästar. Elitserien kallas för V75 och är den absolut bästa serien som en häst kan springa i. Men du kan också betta på mindre travlopp, däremot är också vinsterna oftast baserade på hur stora tävlingarna är och värt att ha i åtanke.

Vart kan man då betta på trav- eller galopptävlingar?

Även fast det var mer vanligt förr att man besökte ett ATG-ombud när man vill betta på till exempel V75 sker detta allt mer digitalt idag. Tillgängligheten och all information som man kan hitta online gör det enklare för folk att läsa på mer om vad man kanske ska betta på och ha i åtanke. 

ATG är visserligen den allra största aktören idag inom trav- och galoppsport, men det har också vuxit fram fler möjligheter för dig som vill betta hos ett annat spelbolag. Du kan göra flera val online och idag erbjuder även Svenska spel en helt ny spelkategori som heter High Five. Detta är en typ av travtävling som är ett samarbete mellan Frankrike och detta svenska statliga spelbolag. Ett samarbete som också har fått en hel del kritik sedan lansering.

Fördelen med att ATG inte längre har monopol på svenska trav- och galopptävlingar är helt enkelt att du har ett bättre spelutbud och oddsen kan även gynna dig som spelar.

Lär dig förstå hur oddsen räknas ut

Om du inte tidigare har bettat på hästar kan det vara mycket att sätta sig in i. Men första steget bör alltid vara att du lär dig att förstå hur oddsen räknas ut och vad du ska tänka på. Att kika på hur ett odds ser ut ger dig en bättre överblick, där du kan se hur troligt det är att en särskild häst vinner ett lopp eller inte. Oddsen räknas ut av spelbolaget genom att till exempel ta med tidigare resultat och statistik. 

Kortfattat kan man säga att ett högt odds innebär att spelbolaget ser det som en mindre chans att hästen vinner och ett lägre odds innebär motsatsen. Att spelbolaget tror att det är stor sannolikhet för att hästen vinner eller placerar sig bra i tävlingen. 

Oddsen är inte det enda som avgör

Även fast odds är ett mycket bra verktyg att använda är det också viktigt att man inte stirrar sig blind på hur ett odds ser ut. Det är också andra förutsättningar och faktorer som kommer påverka och lite tur behöver man också för att lyckas betta rätt på hästar. Så läs på om olika resultat och du kommer kunna betta med bättre förutsättningar i bagaget. 

Senaste artiklar