Framgångsrika lag inom E-sport

Betting Utan Svensk Licens » Sportsbetting » Framgångsrika lag inom E-sport
Framgångsrika lag inom E-sport

E-sport är idag mycket populärt att både följa och betta på e-sport hos betting utan svensk licens. Allt fler framgångsrika lag toppar listorna och får också allt större sponsorer. 

E-sport genererar idag väldigt stora summor pengar och flera stora tävlingar har också börjat sändas på fler kanaler, vilket har bidragit till att på denna sportkategori att växa i raketfart. Framtiden för E-sport ser väldigt ljus ut och det beräknas att intresset bara kommer att fortsätta öka med tiden.

Vad är E-sport?

Förkortningen E-sport står för elektronisk sport och består av mängder av olika spel. Det kan röra sig om tävlingar inom TV-spel, VR (Virtual Reality), datorspel eller spel i andra virtuella miljöer. E-sport har sitt ursprung från Sydkorea men har också fått ett stort globalt intresse på senare tiden. Framför allt eftersom intresset för att spela online har ökat kraftigt i väldigt många länder.

Det diskuteras ständigt om E-sport bör räknas som en faktisk sport eller inte, även fast denna kategori dock redan är inskriven hos Riksidrottsförbundet. Forskning visar också att kroppen kan utsättas för samma stressnivåer och prövningar som när man deltar i en fysisk sportaktivitet. Däremot är flera negativa till att det inte ingår några rörelser eller väldigt begränsade sådana. Faktum är att E-sport blir allt mer vanligt och är idag ett mycket populär tillskott på flera bettingsidor i Sverige och resten av världen.

Världens största lag inom E-sport

Kikar man globalt så är det särskilt några lag som det skrivs lite extra om. Det är också dessa lag som får de allra största sponsorerna och som tjänar bäst på sina prestationer. Prissumman ser väldigt olika ut beroende på hur stor tävlingen är som anordnas och vilka lag som deltar.

NiP (Ninjas in Pyjamas)

I svenska kanaler och tidningar är det framför allt laget NiP som får lite extra mycket uppmärksamhet. Laget har en ganska lång historia och grundades redan år 2000. Under denna tiden var E-sport inte så känt och det var endast en central del av spelmarknaden som deltog och följde tävlingar som anordnades.

NiP tävlar i spelet CS (Counter Strike), som också är en av E-sportens populäraste spel att följa. Laget har dock idag expandet och tävlar därför också i lite andra spelkategorier. Du kan följa NiP i till exempel Dota 2 och League of Legends.

FaZe Clan

Ett annat mycket uppskattat lag inom E-sport är FaCe Clan. De räknas av många som världens mest framgångsrika lag och tävlar främst i CS:GO och även Call of Duty. Laget grundades under 2008 och blev snabbt ett av världens bästa lag som drog in flest prispengar. Av världens lag har FaZe Clan väldigt många hängivna följare och ses frekvent i stora tävlingar som anordnas globalt.

Fnatic

Laget Fnatic kommer från USA och är idag en väldigt omtalad organisation som tävlar inom flera olika kategorier. Flera framgångsrika svenska spelare har värvats till Fnatic, däribland Rekkles som har vunnit fler än 200 mästerskap i flera olika spel. Särskilt framgångsrik är han i League of Legends som också Fnatic starkt förknippas med. 

Är E-sporten verkligen så stor?

Man har gjort flera analyser och räknat ut statistik för ungefär hur många som idag följer E-sport i olika stor utsträckning. Globalt har man räknat på att det är cirka 191 miljoner personer som följer eller deltar i E-sport flera gånger i veckan. Majoriteten av dessa är män och det räknas på att det idag är cirka 29% av de som följer E-sport är kvinnor. Däremot ser man också en ökning av antalet kvinnliga följare inom denna sportkategori. 

En anledning till den kraftiga ökningen är till exempel att flera stora kanaler köper rättigheter att kunna sända och rapportera om större tävlingar som pågår. I Sverige kan du till exempel följa fler tävlingar på Aftonbladet och TV-kanaler som TV4 och Viasat. Så det beräknas att intresset bara kommer bli större och större med tiden.

Senaste artiklar