Insättningsgräns som baseras på din inkomst

Betting Utan Svensk Licens » Betalningsmetoder » Insättningsgräns som baseras på din inkomst
Insättningsgräns som baseras på din inkomst

Trots många restriktioner och en allt striktare spelmarknad på svensk mark är det trots detta många som fortfarande fastnar i ett spelberoende. Flera spelbolag visar också röda siffror i sina rapporter där de visar hur stor del av sin omsättning som kommer från osunt spelande på sin plattform. 

För att kunna göra spelmarknaden tryggare har nu Svenska Spel infört ett nytt tillägg som gör att en spelares insättningsgräns istället kommer att baseras på inkomsten. Den insättningsgräns som idag råder på marknaden i Sverige är trots allt väldigt hög och har man en lägre inkomst fyller inte denna spärr någon som helst funktion för odds och betting utan licens.

Svenska Spel får en del kritik

Initiativet från detta statliga svenska bolaget är en mycket positiv utveckling där spelbolaget själv tar sitt spelansvar för att motverka osunt spelande på sin plattform. Däremot har de i och med denna nya restriktion fått ta emot en del kritik. Särskilt eftersom denna ändring infördes utan några varningar. 

Många kunder är till exempel upprörda över denna plötsliga förändring och att de nu har en lägre insättningsgräns att förhålla sig till än tidigare. Svenska Spel poängterar dock att detta kommer att ge fler positiva effekter och har också en förhoppning om att det kommer minska andelen intäkter från osunt spelande framöver. 

Kajsa Nylander som är hållbarhetschef på Svenska Spel har gett ett uttalande om att hon till viss del kan förstå att kunder chockeras av detta plötsliga beslut. Men hon poängterar också att det är för kundernas eget bästa. 

Vad baseras insättningsgränsen på?

Vad Svenska Spel också har fått ta emot en del kritik angående är hur man avgör vart insättningsgränsen bör ligga. Information om kundernas inkomster tas direkt från Skatteverket och om man själv deklarerat årsvis eller har en väldigt varierande inkomst från månad till månad är det inte säkert att den insättningsgräns som man tilldelas är rättvis.

Svenska Spel tar också information från andra offentliga källor för att kunna avgöra vart gränsen ska ligga på för att minska risken för att du spelar över dina tillgångar. 

Kundens ålder har betydelse

Utöver detta meddelar också Svenska Spel att det är flera andra punkter som räknas med i bedömningen. En kunds ålder och spelmönster utöver ekonomiska förmåga har också stor betydelse. Detta eftersom framför allt yngre personer under 25 år har en större risk för att fastna i ett spelberoende, samt att det är mer vanligt att yngre spelar över sina tillgångar. 

Detta är enligt statistik som har tagits fram av problematiska spelare och vilka spelare som är i riskzonen för att fastna i ett beroende. Yngre personer spenderar också mer tid online och kommer därmed vara en större måltavla för till exempel spelreklam vilket lockar till ökat spelande.

Hur ser insättningsgränsen ut?

Det finns ingen satt gräns som kommer att gälla för alla kunder, utan gränsen kan variera kraftigt mellan olika konton hos Svenska Spel. Men däremot menar spelbolaget att en insättningsgräns som överstiger 10 000 kronor i månaden innebär risker för alla individer, oavsett hur stor eller liten inkomst man har. 

En generell insättningsgräns har däremot införts för spelare under 20 år eftersom de ligger i den största riskzonen och oftast också har en lägre inkomst att röra sig med varje månad. Spelare under 20 år på Svenska Spel får automatiskt en insättningsgräns på 1 000 kronor i månaden.

De gränser som Svenska Spel har satt är en uppmuntran till kunder att spela med mer ansvar. Precis som tidigare kan spelare också använda sig av andra verktyg på plattformen för att kunna kontrollera sitt spelande.

Kan en spelare kringgå insättningsgränsen?

Det är viktigt att också spelaren själv tar sitt ansvar för att inte spela över sina tillgångar. Detta eftersom det fortfarande finns en möjlighet för kunden att fortsätta spela på ett annat spelbolag när insättningsgränsen är uppnådd. Utöver detta kan också den utländska spelmarknaden locka med sitt utbud av spelbolag. 

Att säkerställa att en spelare inte har möjlighet att fortsätta spela någon annan stans är därför inte möjligt att göra idag. Däremot kan Svenska Spel visa att de tar allvarligt på sitt spelansvar och även gör sitt yttersta för att minska osunt spelande på just sin plattform. Detta är ett mycket positivt initiativ tycker vi. 

Senaste artiklar