Vad innebär begreppet matchfixning?

Betting Utan Svensk Licens » Nyheter » Vad innebär begreppet matchfixning?
Vad innebär begreppet matchfixning?

Det pratas inte särskilt mycket om detta ämne men nya rapporter från till exempel Svenska spel visar att matchfixning är ett fortsatt problem i både Sverige och på utländska bettingsidor. För dig som inte är särskilt insatt i detta område har vi skapat denna artikel som går igenom allting som rör matchfixning och betting utan svensk licens. Hur minskar du risken för att påverkas av matchfixning och vad innebär detta begreppet?

Resultatet manipuleras för någons vinning

I korta drag innebär matchfixning att ett resultat på något sätt har manipulerats för att ge vinning åt någon. Det är heller inte helt ovanligt att spelare är involverade på något sätt och detta har förekommit i flera rapporter från spelbolag runt om i världen.

En stor del av den matchfixning som inträffar är när någon kommer överens med en spelare om hur denna ska prestera i en viss match. Det är också vanligt att domare mutas med en ganska rejäl summa om de ger fördelar till ett visst lag eller dömmer matchen på ett visst sätt. I sin tur manipular man resultatet under en match för att någon helt enkelt ska tjäna pengar på det. 

Dagens största hot mot sportindustrin

Matchfixning räknas idag som ett av de allra största hoten för sportindustri. Det är svårt att avgöra när det inträffar och framför allt eftersom många klubbar, spelare och andra involverade personer inom sportbranschen deltar i matchfixning.

Vad gör man för att motverka matchfixning?

Det har lagts ner stora resurser på att kontrollera marknaden och minska risken för att matchfixning inträffar. Bland annat har Unibet tillsammans med Svenska fotbollsförbundet inlett ett samarbete som utbildar både spelare och tränare inom detta område. 

Dessutom har flera krav införts på till exempel domare och bedömningar under en match måste verifieras av en annan part för att kunna godkännas. Detta minskar risken för att ett matchresultat manipuleras och kontrollerar marknaden till att bli säkrare. Men mer måste också göras för att matchfixning inte ska bli ännu svårare att kontrollera.

Ny lag infördes 2019

För att varna personer från att delta i matchfixning har Sverige infört en hårdare lag sedan 2019. Denna lag innebär att matchfixning eller annat typ av fusk inom spel bestraffas hårdare på den svenska marknaden. 

Spelfusk kan idag ge en medverkande person upp till två års fängelse och ganska stora böter. I samband med detta satte också Polisen in extra insatta styrkor som skulle syssla särskilt med att bekämpa spelfusk. Denna styrka har dock avvecklats eftersom det är svårt att veta när matchfixning inträffar och inte.

Kan man veta när en match är riggad?

Om du vill betta på till exempel fotboll kommer det vara svårt för dig att avgöra om en match är riggad eller inte. Det är just därför som det är väldigt svårt för personer att fångas in som sysslar med denna typ av brottslighet. 

För att minska risken för att du bettar på en match som är riggad är nyheterna runt om i världen din allra bästa livlina. Här kan du ta del av information när en viss liga har uppdagats och kan även lära dig vilka typer av sporter eller bettingsidor som du ska undvika att använda. Men utöver detta är det tyvärr inte mycket som du kan göra för att kringgå matchfixning på marknaden.

Fokusera på nöjet i spelet istället

Men det är trots allt en väldigt liten procent av alla matcher som är riggade. Eftersom det också är väldigt svårt att veta om en match är riggad eller inte är det ingen ide att fokusera på detta allt för mycket när du ska betta på en match. Sportsbetting ska vara underhållande och ge lite extra spänning när du kollar på en tävling eller match. Ha istället detta som fokus och ha kul!

Senaste artiklar