Hur fungerar odds?

Betting Utan Svensk Licens » Sportsbetting » Hur fungerar odds?
Hur fungerar odds?

När man ska betta utan licens så är det lite annorlunda begrepp som det är viktigt att du förstår dig på. Den kanske allra mest frekventa frågan som vi får handlar om odds. Hur räknas odds ut, vad ska man tänka på och hur läser man av oddsen för att kunna göra en bättre insats?

Lär dig först att jämföra odds

Det första steget är inte att leta fram den allra bästa bettingsidan eller lära sig mer om matcherna som man ska göra en insats på. Det viktigaste är att du först lär dig att jämföra odds och har en god förståelse för hur odds räknas ut. Detta gör att du kan se hur din insats kommer påverkas av ett särskilt odds och även hur stora chanser att vinna du har.

Vad är egentligen odds?

Men vad innebär egentligen begreppet odds? Spelodds är någonting som man använder för att kunna räkna ut hur stor sannolikhet det är för att en match slutar med ett särskilt resultat. Det finns flera olika saker som du kan betta på men speloddsen räknas alltid ut på samma sätt och påverkas bland annat av hur andra personer har bettat. 

Hur anges spelodds?

Odds presenteras i form av en tabell och anges oftast med decimaler. Ett lag kan därför ha ett odds på 2,0 i att vinna en särskild turnering. Det kan även på vissa sidor anges som fraktioner som till exempel 2/1. Beroende på vilket du föredrar är det också viktigt att du väljer en bettingsida som anger speloddsen på ett sätt som du förstår. Så föredrar du fraktioner eller decimaler? Oftast handlar det bara om vilket man är mer van vid och en fördel är om du själv kan justera tabellen mellan båda alternativen. 

Fördelen med spelodds är att det anges på samma sätt världen över och detta gör det smidigt att betta även om du använder en utländsk bettingsida. Det fungerar på precis samma sätt som i Sverige och du kan enkelt läsa av tabellen för att bevaka hur olika spelodds förändras.

Hur räknar man ut vinster baserat på odds?

Om du spelar online så räknar bettingsidan alltid själv ut hur vinsterna ser ut. Du behöver därför aldrig manuellt skicka in några resultat eller hålla koll på några siffor. Du kan följa allting på ditt spelkonto. Det är vanligt att spelbolag anger vinster i grönt och andra matcher i rött om du inte har bettat rätt. Eventuella vinster ses alltid på ditt spelkonto och du kan då välja att betta på en annan match eller göra en utbetalning av vinstpengarna till ditt bankkonto.

Är det bra att ha höga odds?

Någonting som många ofta misstar sig över är vad som egentligen räknas som ett bra odds eller inte. Ett högt oddstal innebär att du får en större vinst om resultatet skulle visa det som du har bettat på. Men däremot är det också mindre troligt att det resultatet inträffar. 

Många letar efter höga odds när de bettar online eftersom det är spännande. Men det är inte större chans att du vinner för det. Så är det värt att betta på ett lägre odds men ha större vinstchanser eller betta på ett högt odds och kanske ha chansen att vinna större?

Vad kan man betta på?

I sportsbetting så finns det flera olika kategorier som du har möjlighet att betta inom. Om vi tar fotboll som ett exempel så har du till exempel möjlighet att betta om hur ett resultat kommer bli, vilket lag som gör mål först, vilket lag som vinner och även hur många hörnor ett lag får tilldelat i en särskild match.

Utöver dessa finns det mängder av andra kategorier som du kan betta inom och detta kan ge matcher lite ännu mer spänning.

Så nu när du har en bättre förståelse för hur odds räknas ut och vad du ska tänka på kan du betta på ett bättre sätt.

Senaste artiklar