Kraven för yngre spelare ses över

Betting Utan Svensk Licens » Casinoartiklar » Kraven för yngre spelare ses över
Kraven för yngre spelare ses över

Att spela online som minderårig har ökade risker för att man fastnar i ett spelberoende. Det är också mer vanligt att det är spelare under 25 år som brukar spela över sina tillgångar. Sedan 2019 har varje spelbolag med en svensk spellicens varit tvungna att införa en insättningsgräns på sin plattform. Detta innebär att spelaren alltid måste fylla i den maximala insättningen för betting utan svensk licens under en vecka och månad. Kravet har införts för att göra det enklare för spelaren att kontrollera sitt spelmönster och hålla det på ett bra nivå. 

Däremot har man länge diskuterat om insättningsgränsen ändå är alldeles för hög. Detta är någonting som spelbolaget PAF har tagit i egna händer och de har nu skärpt kraven för yngre spelare på sin plattform.

En förlustgräns införs

PAF menar att en insättningsgräns inte är det bästa sättet att säkerställa att en spelare inte har möjlighet att förlora mer än planerat. Eftersom endast insättningarna räknas med, får man ingen tydlig överblick på hur mycket en person faktiskt kan förlora. Därför har PAF istället valt att införa en förlustgräns.

En förlustgräns innebär att samtliga förluster tas med i beräkningen och inkluderar också eventuella vinster. Om en spelare skulle sätta in 1 000 kronor på sitt spelkonto och vinna 10 000 kronor för att sedan spela bort hela vinsten igen kommer detta med en normal insättningsgräns endast visa 1 000 kr. Men förlustgränsen kommer att ta med även spel med vinstpotten och ger då spelaren en bättre kontroll.

Gränsen skiljer sig beroende på ålder

Men PAF vill göra sin plattform säker för samtliga spelare och har därför satt in en förlustgräns för alla spelare. Däremot ligger den maximala gränsen högre för personer som är från 25 år och kan sättas till maximalt 20 000 euro per år. Personen har själv möjlighet att lägga gränsen på en nivå som passar sin ekonomiska situation. 

Spelare under 25 år har däremot en gräns att förhålla sig till som är hälften av detta. Som yngre spelare kan man sätta en gräns på upp till 10 000 euro per år.

Varför är gränsen lägre för yngre spelare?

Anledningen till att PAF har valt att strama åt kraven för spelare under 25 år är för att yngre personer har en högre risk att utveckla ett spelberoende. Detta beror bland annat på att yngre personer är mer impulsiva och därmed kan spela bort mer pengar utan att riktigt förstå innebörden av detta. 

En yngre person har också en större tendens att spela bort vinsterna snabbare, vilket kan öka risken för att ett osunt spelmönster formas.

Yngre personer har en tendens att ta större risker när man spelar och har heller inte alltid en långsiktig plan. Däremot har de skärpta kraven också fått en del kritik från yngre spelare som har kontroll och en budget. Att halvera förlustgränsen kan innebära att spelupplevelsen på plattformen påverkas negativt. 

PAF vill minska intäkter från osunt spelande

Det är många spelbolag som tar egna initiativ för att minska andelen osunt spelande på sin plattform. Enligt analyser som har gjorts ligger också problemet med osunt spelande högre än Folkhälsomyndigheten tidigare har hintat om. Betsson har till exempel valt att vara helt transparent i sina rapporter för att kunna se hur stor del av intäkterna som kommer från just osunt spelande.

PAF ser också väldigt allvarligt på att en del av intäkterna inte görs med ansvar och detta är också en bidragande orsak till att de har valt att skärpa sina krav. Målet är en ännu sundare spelmarknad och där spelare kan balansera sin budget på ett djupare plan. De hoppas att denna förlustgräns kommer att göra stor skillnad och att det framför allt kommer att skydda yngre spelare från att spela över sina tillgångar.

Finns det andra gränser som ett spelbolag kan införa?

I Sverige måste ett spelbolag ha en insättningsgräns och är obligatorisk oavsett hur mycket eller lite en användare spelar. I samband med skapandet av sitt spelkonto måste man uppge vad den maximala insättningen kan uppgå till.

Spelbolagen kan också införa addera gränser såsom PAF nu har gjort med sin förlustgräns. Men utöver detta finns det ytterligare ett tillägg som du också kan se väldigt frekvent på spelmarknaden. Detta är en tidsbegränsning och innebär att spelaren måste sätta en gräns för hur länge man kan spela under en vecka eller månad. Detta är också ett bra verktyg för att minska mängden osunt spelande hos spelbolaget i fråga.

Senaste artiklar